Erkeklerin ve kadınların giydiği, genellikle önden düğmeli, kalçayı örten, kollu üst giysisi olarak tanımlıyor ceketi, Aybaşı durumunda bulunan kadını ‘’Kirli’’ olarak tanımlayan Türk Dil Kurumu.
Ama biz bu memleketin birçok kurumunu ciddiye almadığımız gibi bu yazımızda da bu güzide kurumumuzu tabi ki ciddiye almayacağız.
Bu yazımda ciddiye aldığım kurum 8 Temmuz 1889 tarihinde kurulan Amerika Birleşik Devletleri merkezli uluslararası yayınlanan günlük finans ve haber gazetesi olan The Wall Street Journal olacak.
Kuşkusuz tarihte birçok nesne birçok kültür ile özdeşleşmiş hatta özdeş olmaktan da ileri gidip ikonik hale gelmiştir. Bu nesnelerden biri de sokak kültürü modasının yapı taşlarından olan Kolej Ceketlerdir.
Kolej ceket öyle bela bir şeydir ki yakışanı, ortamları cayır cayır yakan Marty McFly gibi jilet gibi bir ağabeye dönüştürdüğü gibi, yakışmayanı ise (bkz:ben) Cennet Mahallesindeki götüngenli etem’e benzetip düdük gibi ortada bırakır.
Bugüne dek görev yapan 45 Amerika Birleşik Devletleri Başkanının 16’sını kendi bünyesinden çıkaran Ivy League okullarındaki seçkin erkek sporcular, ‘’1920’lerde ilk modelleri giydi’’ diyor moda tarihçisi Deirdre Clemente. Yün ceketlere tutturulmuş çıt çıtlı düğmeler, tamamı ya da bir kısmı deriden oluşan kol kısmı ve hangi ekibe dahil olduğunuzu gösteren yamalar ile birbirlerine kampüste hava üstüne hava atan Amerikan Pastası mamülleri zamanla evrilen her şey gibi kolej ceketleri de evirdi.
Pezevenklerin elinden alınan sanatçılar gibi 1980’li yıllarda kolej ceketleri kampüs kantinlerinden çıkarıp tüm dünyaya tanıtan isimlerin başında Queeens mahallesinin şekil çocuklarından olan RUN DMC, mavili siyahlı kolej ceketleri ile arzıendam ederek kolej ceket piyasasına hızlı bir giriş yapıyor ve milyonlarca genci peşinden sürüklüyordu..
(Milyon kısmından emin değilim cümlenin bitişi havalı geldi o nedenle böyle bitirdim).
En az RUN DMC gibi saygı ve sevgimizin sonsuz olduğu, bir diğer isim olan Michael Jackson’da ‘’5 kuruş fazla olsun kırmızı olsun’’ mottosu ile hareket etmiş ve ” Thriller ” parçasına çektiği 13 Dakikalık efsane klibinde karşımıza kırmızı kolej ceketi ile çıkmıştır.
Kuşkusuz insanlar bir şeylerin parçası olmak ve bunu diğer insanlara göstermek isterler. Bizim, ‘’Façan yansın karşimm’’ diye yaklaştığımız ceket olayı aslında okul forması gibi düşünülebilir. Zamanında Princeton üniversitesi öğrencilerinin tercih ettiği ceketleri artık kendi logoları ile aralarında Gucci veya Louis Vuitton gibi markaların bulunduğu birçok moda markası üretiyor.
Genellikle tekstil ürünlerinde yer alan ve giyen kişilerin hangi gruba dahil olduklarını belli eden logolar Kolej ceketlerde yerini yamalara bırakıyor, eski tasarımlı kolej ceketleri giyenler kol kısımlarının kesimlerinden dolayı Michelin maskotuna benzerken, yeni tasarımlı kolej ceketler kol kısımları daha modern kesimlerden oluşuyor.
Türk Hiphop ve Sokak Kültürünün en iddiasız yayın organı olan Hiphop Mecmuası, içeriklerine yayıncısının ruh haline göre belirsiz periyotlarla devam ediyor.Üretilen içeriklerde okuyucuya bir şey kazandırma amacı gütmeyen mecmua, okuyucularından gelen olumlu veya olumsuz geri dönüşleri de pek sallamıyor.
Türk Hiphop Kültürüne
Sevgi & Saygılar
Uğur.